Sauna's op locatie

Onze sauna's zijn speciaal op maat voor u ontworpen. Hierdoor passen ze overal. In het kleine hoekje op zolder dat ongebruikt is, in de badkamer of in een schuurtje. Ze passen overal. Met onze zelfbouwpakketten krijgt u het nodige advies, een ontwerp en alle materialen bij u aangeleverd. 

Neem contact op met ons

Op deze pagina vindt u alle informatie over het bouwen of laten plaatsen van een sauna op een bepaalde locatie. Alles waar u rekening mee moet houden. Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Sauna op zolder

Een sauna op zolder bouwen is vaak een leuke uitdaging. 

Vaak is er meer dan genoeg ruimte om een saunacabine te bouwen, maar maakt een schuine kap de inrichting lastig. Hieronder zetten wij voor u uiteen waar u op moet letten.

Voorbereidingen

Het eerste waar u op moet letten zijn de technische aspecten. Kijk of er voldoende mogelijkheden zijn om goede ventilatie aan te leggen voor de sauna. Enkel een raam open is niet genoeg. Ten tweede moet u kijken of er voldoende stroom naar de zolderruimte gaat. Vraag bij twijfel of een elektricien u kan adviseren over de mogelijkheden. Het is zonde om het hele plan verder uit te werken als de sauna simpelweg niet gerealiseerd kan worden.

De schuine kap

Vaak zorgt de schuine kap bij de inrichting van de sauna voor problemen. De saunakachel mag in principe niet onder de schuine kap, in verband met de veiligheidsafstand tot het plafond. Er zijn verschillende manieren om rondom de schuine kap heen te werken.

Optie 1: de positie van de bank

Vaak is het mogelijk de bank anders te plaatsen. Zo kunt u de bank soms naar voren laten komen en daar de rugleuning tot de schuine kap omhoog bouwen. Ook kunt u hem een paar centimeter lager plaatsen. U moet dan wel met de benen gestrekt of de benen onder het knieschot gaan zitten.

Daarnaast kunt u van de bank een hoekbank maken. Het gedeelte onder de schuine kap kan dan een liggedeelte worden. De bank aan de andere zijde kan eventueel wel als zitplaats gebruikt worden.

Optie 2: de saunakachel

Soms vormt de schuine kap wel een zeer ruimte beperkend probleem. Dan kan er met de indeling niet veel geschoven worden. Mocht dit het geval zijn, dan moet er een praktische oplossing bedacht worden.

De veilige afstand tot het plafond is normaal minstens 190 cm in verband met de brandveiligheid. Een manier om ervoor te zorgen dat deze afstand verkleind wordt, is door een hittebestendige afwerking over de schuine kap te bouwen. Een voorbeeld is een plaat roestvrijstaal of een fermacelplaat, geïsoleerd door een luchtspouw.(let hierbij wel op dat de warmte niet in een nis en/of hoekje kan ophopen)

Uw ontwerp

Wij hebben talloze sauna's onder een schuine kap ontworpen. Wilt u hulp bij het ontwerp van uw sauna met een schuin dak? Wij maken vrijblijvend een ontwerptekening van de inrichting. Zo krijgt u een duidelijk beeld van het uiteindelijke resultaat.

Een sauna in de badkamer

De badkamer is een ideale locatie voor een sauna.  

Het is vaak lekker te combineren met een luxe bad. Ook is het een locatie waar je je makkelijk af kan zonderen van medebewoners. Afzuiging is in modernere huizen vaak al ingebouwd. Wel zijn er een aantal extra punten waarmee u rekening moet houden bij de bouw van een sauna op de badkamer.

Vocht

Ondanks dat er afzuiging aangesloten kan zijn, blijft de badkamer een ontzettend vochtige ruimte. De overdaad aan vocht in deze ruimte is ontzettend slecht voor hout. Om aangevreten kozijnen te voorkomen, wordt er bij saunacabines in een badkamer meestal gebruik gemaakt van aluminium kozijnen.

Aluminium kozijnen
Aluminium kozijnen hebben een groot voordeel tegenover hout: het wordt niet aangetast door vocht. Daardoor rotten aluminium kozijnen niet weg. Daar is aluminium zeer goed bestand tegen temperatuurwisselingen. Daarbij is aluminium ontzettend duurzaam. Het gaat tot wel drie keer zo lang mee vergeleken met hout. Dit alles zal er dan ook niet voor zorgen dat het aluminium op een of andere manier gaat werken.

De deurknop
Saunadeuren hebben vaak een houten deurknop. Ook dit is in een vochtige ruimte niet verstandig. Daarom wordt bij onze aluminium kozijnen voor een sauna altijd een deurknop geleverd die aan de buitenzijde van roestvrijstaal is en aan de binnenzijde van de cabine van hout.

Een sauna in de slaapkamer

Het kan voorkomen dat uw slaapkamer het beste de ruimte biedt voor de bouw van een sauna in uw huis. 

In appartementen zijn de woonkamer of de slaapkamer meestal de enige opties. Hieronder  leggen wij u uit waar u mee te maken krijgt en waar u op moet letten.

Isolatie

Omdat u in deze kamers vaak langere tijd doorbrengt, is het van belang dat er zo weinig mogelijk warmte 'lekt'. De temperatuur in de kamer zelf kan daardoor onaangenaam hoog worden. Het is dus aan te raden om zo weinig mogelijk glas te gebruiken. Glas isoleert een stuk slechter dan hout.
Ook is het gebruik van bijvoorbeeld triple glas niet verstandig, in verband met de veiligheid. Triple glas is vaak niet van veiligheidsglas, waardoor bij schade aan het glas gevaar voor verwondingen toeneemt. Mocht u ooit bevrijd moeten worden uit een sauna of moeten vluchten bij brand, is het ook moeilijker te breken.

Ventilatie

Toch zal er altijd wat warmte doorlekken, zelfs zonder gebruik van glas. Daarom is het van belang de warmte zo snel mogelijk na gebruik van de sauna af te voeren. Een belangrijk punt voor sauna's in deze kamers is dus om mechanische ventilatie in te laten bouwen. Door mechanische ventilatie te gebruiken, wordt frisse lucht van buitenaf aangezogen en de verwarmde lucht binnenin de sauna afgevoerd. Veel bedieningspanelen kunnen mechanische ventilatie en verlichting aansturen. Zo heeft u gemakkelijk alles bij de hand.
Ook is het van belang te kijken naar een uitbreiding van de ventilatie in de kamer zelf. Slechts een raam open is in de meeste gevallen niet voldoende om de temperatuur aangenaam te houden. Een oplossing zou bijvoorbeeld zijn om boven overstaande ramen en deuren een luchtrooster te maken. Door dit luchtrooster open te zetten, krijgt u een lichte doorstroom van frisse lucht.

De buitensauna

Buiten een sauna bouwen is zeer goed mogelijk.

Met ongeveer 5 vierkante meter aan ruimte kunt u al een behoorlijke sauna geheel naar wens bouwen. Wij zetten hier de mogelijkheden en belangrijke aandachtspunten op een rijtje.

De mogelijkheden

In principe zijn er drie mogelijkheden als u een buitensauna wilt bouwen. Als eerste kunt u een zogeheten portacabin neerzetten. De tweede optie ziet eruit van een luxe tuinhuis. De derde optie is een schuur of garage (om) te bouwen.

De Portacabin

Portacabins zijn kleine cabines. Deze zijn gebouwd met het idee om ze snel en makkelijk weer te kunnen verplaatsen. Het geeft het idee van een houten stacaravan. Portacabins zijn zowel als prefab bouwpakket als kant en klaar te bestellen en aansluiten ervan is zo geregeld. Dit komt vaak wel met een aantal nadelen. Ten eerste kunt u de inrichting niet gemakkelijk naar wens inbouwen of aanpassen. Leidingen en aansluitingen zijn lastig te vervangen of aan te passen. De isolatie is vaak niet optimaal. Een portacabin die wel geheel naar wens opgebouwd is, is ontzettend prijzig. De tweede en derde optie zijn daarom vaak aantrekkelijker.

Het luxe tuinhuis

Het luxe tuinhuis heeft een plat of zeer licht aflopend dak. Deze sauna kan makkelijk geheel naar wens opgebouwd worden. U begint met de bouwtekening voor de sauna, waarna het tuinhuis zelf daaromheen getekend wordt. U kunt daardoor de sauna geheel naar wens bouwen. Het lijkt veel werk, maar het valt ontzettend mee. Omdat u bij het bouwen van het tuinhuis alle leidingen al aanlegt, komt er voor de bouw van de sauna zelf niet veel extra werk bij kijken.

De schuur/garage

Kiest u voor de schuur of garage, zal het vaak zo zijn dat u een bestaande schuur gaat verbouwen. Deze bouwwerken zijn vaak minder goed geisoleerd dan het woonhuis. De cabine zal daarom binnenin de schuur of garage gebouwd worden.

Aandachtspunten

Buitentemperatuur

Deze sauna's hebben een duidelijke overeenkomst: ze worden geplaatst in een koudere ruimte. Dat zorgt ervoor dat de buitentemperatuur een sterker koelend effect heeft op de binnenkant van de sauna.

Isolatie

U moet ervoor zorgen dat de sauna goed geïsoleerd is. Een sauna op deze locatie moet nog beter geïsoleerd zijn dan een sauna binnenshuis. Houdt daarom rekening met een uiteindelijke wanddikte van tenminste 7cm.

Vermogen van de kachel

Daarbij zal zeker op koudere dagen de saunakachel harder moeten werken. Het is daarom van belang dat u de juiste saunakachel uitkiest. De geschiktheid van de saunakachel hangt af van de inhoud van uw sauna. Met onze rekenregels berekent u eenvoudig wat de inhoud van uw sauna is. Bij al onze kachels vindt u de afmetingen van de saunacabine waarvoor zij geschikt zijn.

De afmetingen van de cabine

Kies voor een saunacabine buiten nooit voor een kachel die uw cabine net zou kunnen verwarmen, maar altijd voor een kachel waarbij uw sauna maximaal in het midden van de reikwijdte van de geschikte inhoud ligt.

Voorbeeld: 

Uw sauna heeft een inhoud van 10 m³. U wilt de populaire Harvia Cilindro saunakachel. Deze is beschikbaar in 3 uitvoeringen. De Cilindro PC70 is geschikt voor cabines van 6 tot 10 m³. De PC90 is geschikt voor cabines van 8 tot 14 m³. De PC110 is geschikt voor cabines van 9 tot 18 m³.
In beginsel lijken deze kachels alle drie geschikt, maar u bouwt in een koudere ruimte. Kiest u voor de PC70, dan zult u merken dat de kachel continu moet werken, een ontzettend lange voorverwarmtijd heeft of de ruimte zelfs helemaal niet op temperatuur raakt. Daardoor wordt uw saunagenot lager en uw stroomrekening hoger. De PC90 en de PC110 zijn in dit geval een verstandigere keuze.
Twijfelt u over de geschiktheid van de saunakachel? Op deze pagina leggen wij uit waarop u moet letten bij het kiezen van de saunakachel

Komt u er nog steeds niet uit? Vul het onderstaande contactformulier in, en wij helpen u graag verder!