Verschillende Soorten Sauna's

Voor de bouw van uw sauna is het belangrijk te weten wat u precies wilt. Er zijn namelijk verschillende soorten sauna's om uit te kiezen. Wij hebben ze hier kort voor u op een rijtje gezet. Meer informatie vindt u op de desbetreffende pagina's.

Finse sauna
De Finse sauna is een traditionele, droge sauna. Uw sauna wordt verwarmd door een speciale kachel. Er zijn hiervoor twee soorten kachels beschikbaar: elektrisch en houtgestookt.

Bio-sauna
De bio-sauna wordt ook wel combi-sauna of vochtsauna genoemd. Hij is vergelijkbaar met de Finse sauna: verwarming gebeurt ook door middel van een kachel. Echter, hierbij zit een gecontroleerd waterreservoir. Het water in het reservoir verdampt langzaam, waardoor de vochtigheidsgraad in de sauna hoger wordt. Dit zorgt voor een hogere gevoelstemperatuur. De sauna-ervaring wordt hierdoor pittiger. Vuistregel is hierbij dat de temperatuur en vochtigheidsgraad opgeteld ongeveer 100 moeten zijn.

Stoomsauna
Stoomsauna's worden verwarmd door het gebruik van warme stoom. Een lagere temperatuur wordt gecompenseerd met een hoge vochtigheidsgraad. U kunt daarbij een ontspannend effect aan het stoombad toevoegen. Denk hierbij aan eucalyptus voor het vrijmaken van de luchtwegen of een ontspannende lavendelgeur.

Infraroodsauna
Infraroodsauna's zijn anders dan de traditionele sauna's. Via infraroodstralers wordt de warmte op de huid gestraald. Infraroodsauna's worden vaak maar 50 tot 60°C. Voor sauna's zijn er in principe twee soorten stralers beschikbaar: lange golf stralers en full spectrum stralers.