Stap voor stap

Wanneer u zelf een sauna gaat bouwen, komt daar vooral denk- en planwerk bij kijken. Het is redelijk eenvoudig om een sauna te bouwen, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten waar u rekening mee moet houden. Eerst moet u voor uzelf duidelijk hebben hoe u de sauna precies voor u ziet. Hieronder leggen wij uit waar je allemaal rekening mee dient te houden met het bouwen van een sauna

Neem contact op met ons

De locatie

Allereerst bepaalt u waar de sauna moet komen. Is deze plek goed te bereiken? Is er voldoende ruimte om de sauna te plaatsen? Houdt er rekening mee dat de wanden 6 tot 7 centimeter dik zullen worden. Houdt u dan binnenin de sauna nog genoeg ruimte over voor een eventuele ligbank?

De schets

Begin voor uzelf met een grove schets van de sauna. Wat zijn de afmetingen aan de binnenzijde? De meeste sauna's hebben tenminste één zijde van ten minste 190cm, waar een lange ligbank gemaakt wordt. Wilt u met tweeën kunnen liggen? Dat kan, door bijvoorbeeld een hoek te maken of trapsgewijs meerdere banken achter elkaar te plaatsen. Komt u er zelf niet uit? Wij helpen u graag verder.

De bouwtekening

Nu de grove indeling van de sauna er is, kunnen we een gedetailleerde bouwtekening gaan maken. Naast de wanden en banken moeten elektrapunten worden aangelegd in de sauna. De saunakachel/infraroodstralers, verlichting en soms ook ventilatie zullen hierop moeten worden aangesloten. Mocht u een extra groep of krachtstroom nodig hebben, kan dat op dit punt nog eenvoudig aangelegd worden. Wij raden wel aan elektriciteit altijd door een elektricien aan te laten leggen.

De uitstraling

Nu de technische indeling vaststaat en u weet wat u precies nodig heeft, kunt u het materiaal uitzoeken. Heeft u liever schroten van vurenhout of gaat u voor het luxere, foutvrije elzenhout met bruin/roze gloed? Wilt u een hangende of staande saunakachel? Hoe wilt u uw sauna verder aankleden?

Uw sauna samenstellen

U heeft nu alle informatie die u nodig heeft. U kunt nu de sauna zelf samenstellen via onze webshop. Komt u er niet uit? Dan maken wij voor u een offerte die aan uw wensen voldoet. Neem hiervoor contact met ons op.

De bouw van de sauna

Na de levering van het materiaal kunt u beginnen met de bouw van uw sauna. Komt u er zelf niet uit? Wij begeleiden u graag verder. Laat u de sauna toch liever door ons bouwen? Dan zorgen wij dat de sauna voor u geplaatst wordt.

De keuze voor een saunakachel

Bij het samenstellen van de sauna is het van belang dat u de juiste saunakachel voor uw sauna kiest. Door een groot aanbod en een berg aan technische gegevens kan deze keuze lastig zijn. Hieronder leggen wij u uit hoe u eenvoudig de beste saunakachel kiest voor uw sauna.

Bij de aankoop van ieder product draait het om drie factoren: Waar moet het product aan voldoen, wat zijn mijn mogelijkheden en wat wil ik precies. Ook bij saunakachels maakt u aan de hand van deze factoren uw keuze.

Waar moet het product aan voldoen?

In principe is er maar één echt belangrijk technisch aspect wat een rol speelt bij de keuze voor een saunakachel: de kachel moet de sauna op temperatuur kunnen houden. In deze eerste stap maakt u een lijst van kachels die geschikt zijn voor de afmetingen van uw sauna. Bij al onze kachels vindt u voor welke inhoud zij geschikt zijn. Weet u niet welke afmetingen uw sauna heeft? Op deze pagina vindt u hoe u de inhoud van uw sauna berekenen kunt.

Wat zijn mijn mogelijkheden?

U heeft nu een lijstje met kachels die uw sauna kunnen verwarmen. Dan zijn we er echter nog niet. De volgende vraag die u moet beantwoorden, is: past de kachel wel in mijn sauna? Daarbij moet u op twee dingen letten.

Afmetingen van de kachel

Allereerst heeft de saunakachel zelf bepaalde afmetingen. De eerste vraag is dus of de saunakachel wel op de aangewezen plaats past.

Veilige afstanden

En dan misschien het belangrijkste punt: houdt u dan wel genoeg afstand over tussen de sauna en brandbare materialen? Om deze redenen mag de saunakachel niet te dicht bij banken, wanden of plafonds staan. Past de saunakachel niet? Misschien is het mogelijk in de indeling van de sauna iets te verschuiven.

Wat wil ik precies?

Nu u weet welke saunakachels passen in uw sauna, is het nog de vraag wat u precies wilt. Denk bijvoorbeeld aan het model, de manier van aansturing, intensiteit van gebruik of de prijs. Nu is het slechts nog een kwestie van wegstrepen.

Als het goed is, heeft u nu de keuze voor een saunakachel kunnen maken. Mocht u er zelf toch niet uitkomen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het zoeken naar een bijpassende saunakachel. 

Stroomvoorziening voor een sauna

Vaak krijgen wij de vraag of een krachtstroomaansluiting nodig is voor de sauna. Het antwoord hierop is hangt van twee factoren af. Op deze pagina leggen wij uit wanneer u een 400 volt krachtstroom nodig heeft voor uw sauna.

Het type sauna

Onder het kopje "verschillende soorten sauna's" leggen wij uit welke hoofdtypes sauna's u kunt bouwen. Hier gaat u naar deze pagina!

Infraroodsauna's

Qua stroomvoorziening bieden infraroodsauna's een voordeel: Meestal is het verbruik zo laag, dat u de gehele infraroodsauna aan kunt sluiten op de normale 230 volt netstroomaansluiting. Een infraroodsauna met drie stralers heeft vaak 1200-1500 Watt aan verbruik voor de stralers, terwijl het maximum per netstroomgroep 3600 Watt is. Een infraroodsauna kan daarom meestal op een enkele groep. Schakel bij enige twijfel wel altijd een expert in om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Finse sauna's, vochtsauna's en stoomsauna's

Bij de andere types sauna's is het verhaal iets ingewikkelder. Of u een 230 volt of 400 volt aansluiting nodig heeft, hangt af van het vermogen van de kachel of de stoomgenerator. Boven de 3,6 kW heeft u vrijwel altijd krachtstroom nodig.

Zoals u kunt zien op onze pagina met saunakachels geschikt voor netstroom, is de maximum inhoud van de cabine voor saunakachels op netstroom zeer beperkt. Deze is meestal rond de 5 m³. Daarbij dient u rekening te houden met bijvoorbeeld glas in uw sauna. Zie hoe u de inhoud van uw sauna berekenen moet bij de keuze voor de meest geschikte saunakachel.

Ampère

Een laatste factor is het aantal Ampère van een krachtstroomaansluiting. De meeste saunakachels op krachtstroom kunnen gewoon op de standaard 16A krachtstroom aangesloten worden. Slechts professionele saunakachels moeten op een sterkere krachtstroomaansluiting worden aangesloten. U vindt bij onze saunakachels altijd een schema waarin deze informatie uitgewerkt staat.