Rekenregels voor de sauna

Voor het kiezen van de juiste kachel dient u met een aantal zaken rekening te houden. Hieronder vindt u alle stappen die u moet volgen. Komt u er niet uit, of heeft u toch nog een vraag over deze informatie.

Neem contact op met ons

De juiste kachel

Een saunakachel is het hart van uw sauna. Het is ontzettend belangrijk dat u een kachel uitzoekt met het juiste vermogen. 

Ieder model saunakachel is ontwikkeld met het oog op een bepaalde grootte saunacabine. Op onze website vindt u bij iedere kachel voor welke cabine de kachel precies geschikt is. Een kachel met een te laag vermogen krijgt de sauna niet warm of heeft een onaangenaam hoge voorverwarmtijd, soms wel urenlang. Deze kachel zal ook vrijwel gedurende de tijd dat hij aanstaat vol draaien. De stroomkosten zullen daardoor ook hard oplopen. Een kachel met een te hoog vermogen zorgt voor onaangenaam hoge temperatuurpieken en daarmee een groter verschil tussen minimum- en maximumtemperatuur in de sauna. Door deze schommeling zal de sauna soms te koud, maar vaker veel te warm aanvoelen.

Rekenregels inhoud

In principe is de inhoud van de sauna eenvoudig te berekenen. 

Toch zijn er een aantal aandachtspunten die u wel in de berekening mee moet nemen: glaswerk, banken en een schuine kap. Wij zetten het voor u op een rij en leggen het uit.

De basis inhoud

De basisberekening voor de inhoud is redelijk eenvoudig. U vult de volgende berekening in: 

Lengte van de saunacabine in meters x Breedte van de saunacabine in meters x Hoogte van de saunacabine in meters.


Een schuine kap

 De inhoud berekenen van een ruimte met een schuine kap lijkt een stuk ingewikkelder. 

De standaardformule werkt niet meer, omdat de afmetingen per muur verschillen. Om dit op te lossen, verdelen we de cabine in onderdelen. Van deze onderdelen berekenen we de inhoud en die worden naderhand bij elkaar opgeteld.

Inhoud van een schuin gedeelte

De inhoud van het schuine gedeelte wordt op bijna dezelfde manier berekend. De formule is bijna hetzelfde als de basisformule, alleen wordt deze nog door 2 gedeeld.

Bij deze snelle schets gaan we ervan uit dat de cabine 2 meter diep is.


Voorbeeld 1

Voor de tweede afbeelding geldt dan: inhoud deel A + inhoud deel B = inhoud hele cabine.
Inhoud A is eenvoudig te berekenen via de basisformule lengte x breedte x hoogte: 2m x 2m x 1,7m = 6,8 m³.
Inhoud B is dan lengte x breedte x hoogte / 2: 2m x 2m x 0,3m / 2 = 0,6 m³
Inhoud cabine = 6,8 + 0,6 = 7,4 m³

Voorbeeld 2

Voor de derde afbeelding geldt: inhoud deel A + inhoud deel B + Inhoud deel C = inhoud hele cabine
Inhoud A = 2m x 2m x 1,7m = 6,8 m³
Inhoud B = 0,8m x 2m x 0,3m = 0,48 m³
Inhoud C = 1,2m x 2m x 0,3m / 2 = 0,36 m³
Inhoud cabine =  6,8 + 0,48 + 0,36 = 7,64 m³

Optelposten

Glas in uw sauna geeft vaak een mooi gezicht. Het geeft een ruimer gevoel aan de sauna.

Lichtinval maakt de sauna tot een minder donker hok en het maakt de sauna onderdeel van de kamer waarin de cabine geplaatst is. Echter, het heeft ook een nadeel: glas isoleert slecht.

Isolatiewaarde glas

Een goed aangelegde sauna is ontzettend goed geïsoleerd. De wanden zijn daardoor vaak 6 à 7 cm dik. Echter, glas is een stuk dunner. Daarbij ontbreekt het aan dik isolatiemateriaal in het glas. Het glas neemt de temperatuur van buiten de sauna op en geeft dit door aan de warme lucht binnen, die daardoor afkoelt.

Rekenregels glas

Om te compenseren voor dit warmteverlies, wordt in de saunabouw een vuistregel gebruikt: Voor elke m² glaswerk in uw sauna, moet u een extra 1,5 m³ bij de inhoud van uw cabine tellen. Daarmee wordt het warmteverlies door de slechtere isolatiewaarde van glas gecompenseerd.

Voorbeeld 3

U heeft wilt graag een glazen deur in de sauna. U wilt dat de deur de 8*20 (79 cm x199 cm) wordt. Dit bereken je door het oppervlakte x 1,5 te vermenigvuldigen. 
Oppervlakte = 0,79m x 1,99m = 1,57m²
Extra te rekenen inhoud = 1,57m² x 1,5 = 2,36 m³
Er moet in dit geval dus 2m36 m³ bij de inhoud van de sauna worden opgeteld.

Aftrekposten 

Saunabanken

De ruimte onder de saunabanken wordt gezien als loze ruimte. In principe wordt hij niet gebruikt. Van onze klanten krijgen wij dan ook vaak de vraag of ze bij de berekening van de inhoud van de saunacabine deze ruimte mogen aftrekken. Als gevolg daarvan zouden ze dan een kachel met lager vermogen kunnen gebruiken. Dat raden wij af.

Dichtgetimmerde bank

De warme lucht in de sauna trekt tussen de planken door. Vaak zijn saunabanken deels open, waardoor u tussen de banken door of onder de banken kunt. Dat is wel zo handig voor de schoonmaak. Zelfs als u de bank ontzettend goed zou dichttimmeren, ontbreekt het nog aan goede isolatie bij de bank. Daardoor treedt er toch warmteverlies op.

Rekenregels op een rij

Alle rekenregels waarmee u rekening dient te houden, zijn nu besproken. 

Hieronder vindt u een korte samenvatting.

Stap één: de basis

De inhoud van een sauna wordt berekend door de formule Lengte x Breedte x Hoogte in te vullen. Voor cabines met een schuine kap kunt u op deze pagina lezen hoe u de inhoud berekenen moet.

Stap twee: optelposten

In bepaalde omstandigheden moet u extra m³ tellen bij de inhoud van uw sauna. Meestal is dit enkel het gebruik van glas. Glas heeft een slechtere isolatiewaarde. De vuistregel is: Voor elke m² glas moet u 1,5 m³ meer rekenen bij de inhoud van uw cabine.

Stap drie: aftrekposten

In principe zijn er geen aftrekposten. Enkel ruimtes die net zo goed geïsoleerd zijn als de wanden mag u van de inhoud aftrekken. Saunabanken, loze ruimtes en de ruimte onder de kachel moet u dus ook meerekenen bij de berekening van de inhoud.

Stap vier: de uiteindelijke som

Door de volgende som volledig in te vullen, krijgt u de werkelijke inhoud van uw sauna.
Lengte Breedte x Hoogte + (Aantal m² glas x1,5) = De inhoud van uw sauna

Stap vijf: kies een bijpassende kachel

U weet nu hoe groot de inhoud van uw sauna is. U kunt dus eenvoudig een kachel uitzoeken die geschikt is voor uw sauna. Een laatste tip: kies een kachel voor uw ruimte die niet de bovengrens van geschikte cabines aantikt. Dat komt de voorverwarmtijd niet ten goede. Kies dus voor een ruimte van 10 m³ een kachel die goed is voor cabines van 8 - 12 m³ in plaats van een kachel geschikt voor ruimtes van 7 - 10 m³.