Inhoud van de Sauna Berekenen

De juiste kachel
Een saunakachel is het hart van uw sauna. Het is ontzettend belangrijk dat u een kachel uitzoekt met het juiste vermogen. Ieder model saunakachel is ontwikkeld met het oog op een bepaalde grootte saunacabine. Op onze website vindt u bij iedere kachel voor welke cabine de kachel precies geschikt is. Met de juiste kachel valt de volledige ervaring beter uit.

Te laag vermogen
Een kachel met een te laag vermogen krijgt de sauna niet warm of heeft een onaangenaam hoge voorverwarmtijd, soms wel urenlang. Deze kachel zal ook vrijwel gedurende de tijd dat hij aanstaat vol draaien. De stroomkosten zullen daardoor ook hard oplopen.

Te hoog vermogen
Een kachel met een te hoog vermogen zorgt voor onaangenaam hoge temperatuurpieken en daarmee een groter verschil tussen minimum- en maximumtemperatuur in de sauna. Door deze schommeling zal de sauna soms te koud, maar vaker veel te warm aanvoelen.

Rekenregels inhoud
In principe is de inhoud van de sauna eenvoudig te berekenen. Toch zijn er een aantal aandachtspunten die u wel in de berekening mee moet nemen: glaswerk, banken en een schuine kap. Wij zetten het voor u op een rij en leggen het uit.
Eerst wordt de basis inhoud berekent. Hierbij wordt uitgelegd hoe om te gaan met een schuine kap. Dan komen de optelposten, waaronder glaswerk, waarvoor u extra kubieke meters inhoud moet rekenen. Vaak wordt ook gevraagd of er ruimtes van de inhoud afgetrokken mogen worden, zoals saunabanken en loze ruimtes. Dit leest u onder de aftrekposten. Als laatste worden de rekenregels nog een keer op een rij gezet.