Ventilatie voor de sauna

Wat zijn de belangrijkste do's & don'ts voor het goed ventileren van uw sauna?

Vaak wordt het belang van een goede ventilatie in de sauna onderschat. Waarom moet je ventileren? Je wil toch dat de warmte binnen blijft? Dat is een klein voorbeeld van de vragen die wij vaak krijgen. In deze post leggen wij de ventilatie voor in de sauna uit.

Het geheim van een fijne goed werkende sauna is toch echt de beluchting. Wanneer er een onjuiste luchtcirculatie is, leidt dit tot een onprettige of zelfs niet warm wordende sauna.

Luchtcirculatie 

Het is erg belangrijk dat je de lucht goed door de sauna laat circuleren. Dat wil zeggen, dat je de door de kachel verwarmde lucht door heel de sauna krijgt. Hiervoor heb  je een aantal belangrijke elementen waaraan je moet denken. Wij gaan in het uitleggen van drie soorten saunakachels uit. Een kachel met gesloten zijkanten, een kachel die helemaal open is en een houtgestookte kachel.

Luchttoevoer

In de meeste gevallen is de lucht toevoer geplaatst in de buurt van de saunakachel. Het is belangrijk dat de luchttoevoer op de juiste hoogte zit. Welke hoogte dit is staat meestal in de handleiding van de saunakachel beschreven. Het is belangrijk dat tijdens de saunasessie deze ventilatie altijd zo wijd mogelijk open staat. Je wilt namelijk dat de saunakachel nieuwe “frisse” lucht naar binnen kan zuigen om deze te verwarmen. En los te laten in de sauna..

Luchtafvoer

Wij hanteren twee opties voor de luchtafvoer. De eerste optie, en eigenlijk de belangrijkste optie. In de tegenovergestelde hoek van de saunakachel, op een zo hoog mogelijke locatie. Dient een te regelen ventilatie te worden gemonteerd. Denk hierbij aan een ventilatie die je open kunt schuiven of open kunt draaien. Door middel van dit ventilatiepunt trekt u de warmte al meer door de sauna heen. Wanneer dit punt niet aanwezig is, zal de warmte rondom de saunakachel blijven.

Een tweede ventilatie punt dient ook in de tegenovergestelde hoe van de saunakachel, het liefst onder de bank, op niet meer dan 60 cm hoogte te worden gemonteerd. Deze ventilatie mag altijd open zijn. Door middel hiervan wordt de warme lucht, zeker in combinatie met het eerste ventilatie punt, goed door de sauna gecirculeerd. 

Voorbeelden

Hieronder vind je verschillende voorbeelden van hoe de ventilatie kan zijn. Het is belangrijk dat je altijd in de handleiding van de saunakachel kijkt hoe de ventilatie precies geregeld moet worden. Rosa de Nijs 8 april 2024
Archiveren
Een sauna op zolder
In dit bericht vind u tips & tricks over het maken of laten maken van een sauna op uw zolder