Als er iets is dat je niet wilt, dan is het wel een sauna die niet snel genoeg warm wordt of sterker nog helemaal niet warm wordt.
In dit bericht leggen wij alles uit waar je rekening mee moet houden met het uitzoeken van de juiste kachel.
De juiste kachel
Een saunakachel is het hart van je sauna. Het is ontzettend belangrijk dat je een kachel uitzoekt met het juiste vermogen.
Ieder model saunakachel is ontwikkeld met het oog op een bepaalde grootte saunacabine. Op onze website vind je bij iedere kachel voor welke cabine de kachel precies geschikt is. Een kachel met een te laag vermogen krijgt de sauna niet warm of heeft een onaangenaam hoge voorverwarmtijd, soms wel urenlang. Deze kachel zal ook vrijwel gedurende de tijd dat hij aanstaat vol draaien. De stroomkosten zullen daardoor ook hard oplopen. Een kachel met een te hoog vermogen zorgt voor onaangenaam hoge temperatuurpieken en daarmee een groter verschil tussen minimum- en maximumtemperatuur in de sauna. Door deze schommeling zal de sauna soms te koud, maar vaker veel te warm aanvoelen.
De rekenregels
In principe is de inhoud van de sauna eenvoudig te berekenen. Toch zijn er een aantal aandachtspunten die u wel in de berekening mee moet nemen: glaswerk, banken en een schuine kap. Wij zetten het voor u op een rij en leggen het uit.
De basis inhoud
De basisberekening voor de inhoud is redelijk eenvoudig. U vult de volgende berekening in: Lengte x breedte x hoogte.
Let wel op dat je alle maten in dezelfde maateenheid hebt staan. Dus of alles in meters of alles in centimeters.
Een schuine kap
De inhoud berekenen van een ruimte met een schuine kap lijkt een stuk ingewikkelder.
De standaardformule werkt niet meer, omdat de afmetingen per muur verschillen. Om dit op te lossen, verdelen we de cabine in onderdelen. Van deze onderdelen berekenen we de inhoud en die worden naderhand bij elkaar opgeteld.
Inhoud van een schuin gedeelte
De inhoud van het schuine gedeelte wordt op bijna dezelfde manier berekend. De formule is bijna hetzelfde als de basisformule, alleen wordt deze nog door 2 gedeeld.
Bij deze snelle schets gaan we ervan uit dat de cabine 2 meter diep is.
Voorbeeld 1
Voor de tweede afbeelding geldt dan: inhoud deel A + inhoud
deel B = inhoud hele cabine.
Inhoud A is eenvoudig te berekenen via de basisformule
lengte x breedte x hoogte: 2m x 2m x 1,7m = 6,8 m³.
Inhoud B is dan lengte x breedte x hoogte / 2: 2m x 2m x
0,3m / 2 = 0,6 m³
Inhoud cabine = 6,8 + 0,6 = 7,4 m³
Voorbeeld 2
Voor de derde afbeelding geldt: inhoud deel A + inhoud deel
B + Inhoud deel C = inhoud hele cabine
Inhoud A = 2m x 2m x 1,7m = 6,8 m³
Inhoud B = 0,8m x 2m x 0,3m = 0,48 m³
Inhoud C = 1,2m x 2m x 0,3m / 2 = 0,36 m³
Inhoud cabine = 6,8 +
0,48 + 0,36 = 7,64 m³
Optelposten
Niet alle materialen hebben een goede isolatie waarde. Dit zijn materialen zoals glas of stenen. Ook moet je bij buiten sauna's rekening houden met wat extra vermogen voor je kachel.
Buitensauna
Voor buiten sauna's rekenen wij per kubieke meter 1,5m³. Dit kan je dus het beste doen door eerst de inhoud van de sauna te berekenen; en dan de uitkomst daarvan nog met 1,5 te vermenigvuldigen. We rekenen ook 1,5 m³ per m³ extra wanneer de sauna in een schuur of tuinhuisje komt te staan. Dit zijn vaak namelijk ruimtes die ook de buiten temperatuur aannemen.
Glas in de sauna
Voor een glazen wand, een glazen deur, of zelfs een klein glazen ruitje; raden wij altijd al aan om dit mee te nemen in de berekening van de sauna. De warmte gaat namelijk erg snel verloren. Voor elke vierkante meter glas rekenen wij 1,5 m³ aan inhoud dat de kachel extra dient te verwarmen. Dit kan je dus het beste doen, door eerst het oppervlakte van het glas te berekenen en daarna deze uitkomst met 1,5 te vermenigvuldigen.