Een sauna op zolder

In dit bericht vind u tips & tricks over het maken of laten maken van een sauna op uw zolder

Een sauna op zolder bouwen is vaak een leuke uitdaging.

Vaak is er meer dan genoeg ruimte om een saunacabine te bouwen, maar maakt een schuine kap de inrichting lastig. Hieronder zetten wij voor u uiteen waar u op moet letten.

Voorbereidingen

Het eerste waar u op moet letten zijn de technische aspecten. Kijk of er voldoende mogelijkheden zijn om goede ventilatie aan te leggen voor de sauna. Enkel een raam open is niet genoeg. Ten tweede moet u kijken of er voldoende stroom naar de zolderruimte gaat. Vraag bij twijfel of een elektricien u kan adviseren over de mogelijkheden. Het is zonde om het hele plan verder uit te werken als de sauna simpelweg niet gerealiseerd kan worden.

De schuine kap

Vaak zorgt de schuine kap bij de inrichting van de sauna voor problemen. De saunakachel mag in principe niet onder de schuine kap, in verband met de veiligheidsafstand tot het plafond. Er zijn verschillende manieren om rondom de schuine kap heen te werken.

Optie 1: de positie van de bank

Vaak is het mogelijk de bank anders te plaatsen. Zo kunt u de bank soms naar voren laten komen en daar de rugleuning tot de schuine kap omhoog bouwen. Ook kunt u hem een paar centimeter lager plaatsen. U moet dan wel met de benen gestrekt of de benen onder het knieschot gaan zitten.

Daarnaast kunt u van de bank een hoekbank maken. Het gedeelte onder de schuine kap kan dan een liggedeelte worden. De bank aan de andere zijde kan eventueel wel als zitplaats gebruikt worden.

 Optie 2: de saunakachel

Soms vormt de schuine kap wel een zeer ruimte beperkend probleem. Dan kan er met de indeling niet veel geschoven worden. Mocht dit het geval zijn, dan moet er een praktische oplossing bedacht worden.

De veilige afstand tot het plafond is normaal minstens 190 cm in verband met de brandveiligheid. Een manier om ervoor te zorgen dat deze afstand verkleind wordt, is door een hittebestendige afwerking over de schuine kap te bouwen. Een voorbeeld is een plaat roestvrijstaal of een fermacelplaat, geïsoleerd door een luchtspouw.(let hierbij wel op dat de warmte niet in een nis en/of hoekje kan ophopen)

Uw ontwerp

Wij hebben talloze sauna's onder een schuine kap ontworpen. Wilt u hulp bij het ontwerp van uw sauna met een schuin dak? Wij maken vrijblijvend een ontwerptekening van de inrichting. Zo krijgt u een duidelijk beeld van het uiteindelijke resultaat.

Hieronder zijn wat voorbeelden van sauna's op zolder te vinde

Rosa de Nijs 27 maart 2024
Archiveren
Ventilatie voor de sauna
Wat zijn de belangrijkste do's & don'ts voor het goed ventileren van uw sauna?