Vochtsauna

De bio-sauna

Een bio-kachel (ook wel combi-kachel of vochtkachel) is een Finse, elektrische saunakachel met daarbij een verwarmd waterreservoir. In het waterreservoir zit een extra verwarmingselement, wat het water gecontroleerd laat verdampen.

Het bio-effect

Een standaard Finse saunakachel zorgt voor verwarming van de sauna. Door die verwarming wordt ook de vochtigheidsgraad in de sauna lager. Hierdoor wordt de sauna ontzettend warm, maar is de temperatuur zelfs rond 100°C nog steeds aangenaam. Door het water in het reservoir te laten verdampen, blijft de luchtvochtigheid hoger. Daardoor ligt de gevoelstemperatuur in de sauna ook een stuk hoger. Dit geeft een pittiger saunabad, zelfs met een lagere temperatuur.

De temperatuur

De vuistregel is dat de luchtvochtigheidsgraad en de temperatuur bij elkaar opgeteld rond de 100 moeten liggen. De luchtvochtigheid kan bijvoorbeeld 20% zijn als de temperatuur rond de 80 graden ligt, of 40% luchtvochtigheid bij een temperatuur van 60 graden Celsius. Natuurlijk is het ook mogelijk de verdamper uit te zetten en van een droog saunabad te genieten.

Het waterreservoir

De combi-kachels worden vaak geleverd met een reservoir dat 1 of 2 uur meegaat voor het volledig verdampt is. De kleinste combi-kachels hebben een reservoir van 1 liter, maar ook een zwakker element. Daardoor verdampt er ook slechts 1 liter water per uur. De standaard maten zijn 2,5 en 5 liter, met een element wat ook 2-2,5 liter per uur verdampt.

Bijvullen van het reservoir

De meeste waterreservoirs moeten handmatig bijgevuld worden. Wel zijn er modellen met de mogelijkheid om het reservoir op de waterleiding aan te sluiten, maar dat is enkel aan te raden bij sauna's die vrijwel dagelijks gebruikt worden. Anders kan het zijn dat het water op den duur te lang stilstaat. Neem bij twijfel hierover contact op met ons.