Stroomvoorziening voor een sauna

Stroomvoorziening voor een sauna
Vaak krijgen wij de vraag of een krachtstroomaansluiting nodig is voor de sauna. Het antwoord hierop is hangt van twee factoren af. Op deze pagina leggen wij uit wanneer u een 400 volt krachtstroom nodig heeft voor uw sauna.

Het type sauna
Onder het kopje "verschillende soorten sauna's" leggen wij uit welke hoofdtypes sauna's u kunt bouwen. Klik op de kopjes voor uw sauna voor een meer gedetailleerde pagina.

Qua stroomvoorziening bieden infraroodsauna's een voordeel: Meestal is het verbruik zo laag, dat u de gehele infraroodsauna aan kunt sluiten op de normale 230 volt netstroomaansluiting. Een infraroodsauna met drie stralers heeft vaak 1200-1500 Watt aan verbruik voor de stralers, terwijl het maximum per netstroomgroep 3600 Watt is. Een infraroodsauna kan daarom meestal op een enkele groep. Schakel bij enige twijfel wel altijd een expert in om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Bij de andere types sauna's is het verhaal iets ingewikkelder. Of u een 230 volt of 400 volt aansluiting nodig heeft, hangt af van het vermogen van de kachel of de stoomgenerator. Boven de 3,6 kW heeft u vrijwel altijd krachtstroom nodig.

Zoals u kunt zien op onze pagina met saunakachels geschikt voor netstroom, is de maximum inhoud van de cabine voor saunakachels op netstroom zeer beperkt. Deze is meestal rond de 5 m³. Daarbij dient u rekening te houden met bijvoorbeeld glas in uw sauna. Zie hoe u de inhoud van uw sauna berekenen moet bij de keuze voor de meest geschikte saunakachel.

Ampère
Een laatste factor is het aantal Ampère van een krachtstroomaansluiting. De meeste saunakachels op krachtstroom kunnen gewoon op de standaard 16A krachtstroom aangesloten worden. Slechts professionele saunakachels moeten op een sterkere krachtstroomaansluiting worden aangesloten. U vindt bij onze saunakachels altijd een schema waarin deze informatie uitgewerkt staat.