Stap voor stap een sauna bouwen

Stappenplan voor het ontwerp
Wanneer u zelf een sauna gaat bouwen, komt daar vooral denk- en planwerk bij kijken. Het is redelijk eenvoudig om een sauna te bouwen, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten waar u rekening mee moet houden. Eerst moet u voor uzelf duidelijk hebben hoe u de sauna precies voor u ziet.

De locatie
Allereerst bepaalt u waar de sauna moet komen. Is deze plek goed te bereiken? Is er voldoende ruimte om de sauna te plaatsen? Houdt er rekening mee dat de wanden 6 tot 7 centimeter dik zullen worden. Houdt u dan binnenin de sauna nog genoeg ruimte over voor een eventuele ligbank?

De schets
Begin voor uzelf met een grove schets van de sauna. Wat zijn de afmetingen aan de binnenzijde? De meeste sauna's hebben tenminste één zijde van ten minste 190cm, waar een lange ligbank gemaakt wordt. Wilt u met tweeën kunnen liggen? Dat kan, door bijvoorbeeld een hoek te maken of trapsgewijs meerdere banken achter elkaar te plaatsen. Komt u er zelf niet uit? Wij helpen u graag verder.

De bouwtekening
Nu de grove indeling van de sauna er is, kunnen we een gedetailleerde bouwtekening gaan maken. Naast de wanden en banken moeten elektrapunten worden aangelegd in de sauna. De saunakachel/infraroodstralers, verlichting en soms ook ventilatie zullen hierop moeten worden aangesloten. Mocht u een extra groep of krachtstroom nodig hebben, kan dat op dit punt nog eenvoudig aangelegd worden. Wij raden wel aan elektriciteit altijd door een elektricien aan te laten leggen.

De uitstraling
Nu de technische indeling vaststaat en u weet wat u precies nodig heeft, kunt u het materiaal uitzoeken. Heeft u liever schroten van vurenhout of gaat u voor het luxere, foutvrije elzenhout met bruin/roze gloed? Wilt u een hangende of staande saunakachel? Hoe wilt u uw sauna verder aankleden?

Uw sauna samenstellen
U heeft nu alle informatie die u nodig heeft. U kunt nu de sauna zelf samenstellen via onze webshop. Komt u er niet uit? Dan maken wij voor u een offerte die aan uw wensen voldoet. Neem hiervoor contact met ons op.

De bouw van de sauna
Na de levering van het materiaal kunt u beginnen met de bouw van uw sauna. Komt u er zelf niet uit? Wij begeleiden u graag verder. Laat u de sauna toch liever door ons bouwen? Dan zorgen wij dat de sauna voor u geplaatst wordt.