Finse Sauna

Het traditionele, Finse saunabad is droog. De temperatuur in de sauna wordt opgehoogd tot ongeveer 100°C door middel van een saunakachel. De warmte wordt door de saunastenen in de kachel opgenomen en langdurig aan de ruimte afgegeven.

Luchtvochtigheid en temperatuur

Door de verwarming neemt de luchtvochtigheid af. Omdat de luchtvochtigheid sterk omlaag gebracht wordt, is de gevoelstemperatuur aangenaam verdraagbaar en ontspannend. Om de ervaring wat pittiger te maken, kan er nog wat water op de stenen gegoten worden. Hierdoor neemt de luchtvochtigheid kort toe en wordt de gevoelstemperatuur hoger. Dit noemt men ook wel opgieten.

Twee types kachels

Om van het Finse saunabad te kunnen genieten, heeft u twee opties. De eerste is een saunakachel aangesloten op elektriciteit. Deze kachels zijn beschikbaar in verschillende vermogens. Welk vermogen u nodig heeft, hangt af van de grootte van de saunacabine. De tweede optie is een authentieke houtkachel. Ook hierbij speelt vermogen een rol. Zie onze pagina met rekenregels voor de inhoud van de saunacabine voor meer informatie.

Elektrische kachel

Een elektrische kachel bestaat uit een aantal elementen. Deze worden elektrisch verwarmd. De warmte wordt doorgegeven aan de saunastenen. Deze geven langdurig warmte af aan de cabine. De temperatuur wordt meestal opgevoerd tot ongeveer 100 graden. Tot 9 kiloWatt zijn er vaak modellen beschikbaar met bedieningsknoppen op de kachel. Deze zijn in de meeste gevallen ook leverbaar zonder knoppen. Dan heeft u wel een extern bedieningspaneel nodig. Kachels met een vermogen boven 9 kiloWatt hebben vaak standaard een extern bedieningspaneel nodig.

Houtgestookte kachel

De houtgestookte kachel zorgt voor een volledig andere beleving. Deze kachels zorgen voor een saunabad zoals ze vroeger genomen werden. Deze kachels wordt door hout verwarmd. Hout is in de meeste gevallen een goedkopere manier om de sauna te verwarmen dan elektriciteit. De warmte van het vuur zal door de kachel circuleren. Hierdoor gaat er veel minder warmte verloren dan bij een oudere houtkachel in huis. Het zichtbare vuur door de glazen deur zorgt voor een intensere beleving van uw sauna-ervaring.

Aandachtspunten houtkachel

Er zijn wel drie punten waarmee u rekening moet houden. Allereerst moet u een kleine schoorsteen aanleggen voor de houtkachel om rook af te voeren. Daarnaast is het lastiger om de temperatuur perfect te reguleren. De temperatuur is namelijk niet te reguleren via een bedieningspaneel. Ten derde kan het enkele minuten langer duren voor de sauna op temperatuur is. Daartegenover staat wel een pittig, authentiek saunabad waar een elektrische kachel niet tegenop kan.