Eindberekening: Rekenregels samengevat

Rekenregels op een rij
Alle rekenregels waarmee u rekening dient te houden, zijn nu besproken. Op deze pagina vindt u een korte samenvatting.

Stap één: de basis
De inhoud van een sauna wordt berekend door de formule Lengte x Breedte x Hoogte in te vullen. Voor cabines met een schuine kap kunt u op deze pagina lezen hoe u de inhoud berekenen moet.

Stap twee: optelposten
In bepaalde omstandigheden moet u extra m³ tellen bij de inhoud van uw sauna. Meestal is dit enkel het gebruik van glas. Glas heeft een slechtere isolatiewaarde. De vuistregel is: Voor elke m² glas moet u 1,5 m³ meer rekenen bij de inhoud van uw cabine.

Stap drie: aftrekposten
In principe zijn er geen aftrekposten. Enkel ruimtes die net zo goed geïsoleerd zijn als de wanden mag u van de inhoud aftrekken. Saunabanken, loze ruimtes en de ruimte onder de kachel moet u dus ook meerekenen bij de berekening van de inhoud.

Stap vier: de uiteindelijke som
Door de volgende som volledig in te vullen, krijgt u de werkelijke inhoud van uw sauna.

Lengte Breedte x Hoogte + Aantal m² glas x1,5 = glas Goed geïsoleerde, afgewerkte delen = De inhoud van uw sauna

Stap vijf: kies een bijpassende kachel
U weet nu hoe groot de inhoud van uw sauna is. U kunt dus eenvoudig een kachel uitzoeken die geschikt is voor uw sauna. Een laatste tip: kies een kachel voor uw ruimte die niet de bovengrens van geschikte cabines aantikt. Dat komt de voorverwarmtijd niet ten goede. Kies dus voor een ruimte van 10 m³ een kachel die goed is voor cabines van 8 - 12 m³ in plaats van een kachel geschikt voor ruimtes van 7 - 10 m³.