Een Sauna Bouwen in de Slaapkamer

Een sauna in de slaapkamer
Het kan voorkomen dat uw slaapkamer het beste de ruimte biedt voor de bouw van een sauna in uw huis. In appartementen zijn de woonkamer of de slaapkamer meestal de enige opties. Op deze pagina leggen wij u uit waar u mee te maken krijgt en waar u op moet letten.

Isolatie
Omdat u in deze kamers vaak langere tijd doorbrengt, is het van belang dat er zo weinig mogelijk warmte 'lekt'. De temperatuur in de kamer zelf kan daardoor onaangenaam hoog worden. Het is dus aan te raden om zo weinig mogelijk glas te gebruiken. Glas isoleert een stuk slechter dan hout.

Ook is het gebruik van bijvoorbeeld triple glas niet verstandig, in verband met de veiligheid. Triple glas is vaak niet van veiligheidsglas, waardoor bij schade aan het glas gevaar voor verwondingen toeneemt. Mocht u ooit bevrijd moeten worden uit een sauna of moeten vluchten bij brand, is het ook moeilijker te breken.

Ventilatie
Toch zal er altijd wat warmte doorlekken, zelfs zonder gebruik van glas. Daarom is het van belang de warmte zo snel mogelijk na gebruik van de sauna af te voeren. Een belangrijk punt voor sauna's in deze kamers is dus om mechanische ventilatie in te laten bouwen. Door mechanische ventilatie te gebruiken, wordt frisse lucht van buitenaf aangezogen en de verwarmde lucht binnenin de sauna afgevoerd. Veel bedieningspanelen kunnen mechanische ventilatie en verlichting aansturen. Zo heeft u gemakkelijk alles bij de hand.

Ook is het van belang te kijken naar een uitbreiding van de ventilatie in de kamer zelf. Slechts een raam open is in de meeste gevallen niet voldoende om de temperatuur aangenaam te houden. Een oplossing zou bijvoorbeeld zijn om boven overstaande ramen en deuren een luchtrooster te maken. Door dit luchtrooster open te zetten, krijgt u een lichte doorstroom van frisse lucht.