Buiten een Sauna bouwen

De buitensauna
Buiten een sauna bouwen is zeer goed mogelijk. Met ongeveer 5 vierkante meter aan ruimte kunt u al een behoorlijke sauna geheel naar wens bouwen. Wij zetten hier de mogelijkheden en belangrijke aandachtspunten op een rijtje.

De mogelijkheden
In principe zijn er drie mogelijkheden als u een buitensauna wilt bouwen. Als eerste kunt u een zogeheten portacabin neerzetten. De tweede optie ziet eruit van een luxe tuinhuis. De derde optie is een schuur of garage (om) te bouwen.

De Portacabin
Portacabins zijn kleine cabines. Deze zijn gebouwd met het idee om ze snel en makkelijk weer te kunnen verplaatsen. Het geeft het idee van een houten stacaravan. Portacabins zijn zowel als prefab bouwpakket als kant en klaar te bestellen en aansluiten ervan is zo geregeld.

Dit komt vaak wel met een aantal nadelen. Ten eerste kunt u de inrichting niet gemakkelijk naar wens inbouwen of aanpassen. Leidingen en aansluitingen zijn lastig te vervangen of aan te passen. De isolatie is vaak niet optimaal. Een portacabin die wel geheel naar wens opgebouwd is, is ontzettend prijzig. De tweede en derde optie zijn daarom vaak aantrekkelijker.

Het luxe tuinhuis
Het luxe tuinhuis heeft een plat of zeer licht aflopend dak. Deze sauna kan makkelijk geheel naar wens opgebouwd worden. U begint met de bouwtekening voor de sauna, waarna het tuinhuis zelf daaromheen getekend wordt. U kunt daardoor de sauna geheel naar wens bouwen. Het lijkt veel werk, maar het valt ontzettend mee. Omdat u bij het bouwen van het tuinhuis alle leidingen al aanlegt, komt er voor de bouw van de sauna zelf niet veel extra werk bij kijken.

De schuur/garage
Kiest u voor de schuur of garage, zal het vaak zo zijn dat u een bestaande schuur gaat verbouwen. Deze bouwwerken zijn vaak minder goed geisoleerd dan het woonhuis. De cabine zal daarom binnenin de schuur of garage gebouwd worden.

Aandachtspunten
Buitentemperatuur
Deze sauna's hebben een duidelijke overeenkomst: ze worden geplaatst in een koudere ruimte. Dat zorgt ervoor dat de buitentemperatuur een sterker koelend effect heeft op de binnenkant van de sauna.

Isolatie
U moet ervoor zorgen dat de sauna goed geïsoleerd is. Een sauna op deze locatie moet nog beter geïsoleerd zijn dan een sauna binnenshuis. Houdt daarom rekening met een uiteindelijke wanddikte van tenminste 7cm.

Vermogen van de kachel
Daarbij zal zeker op koudere dagen de saunakachel harder moeten werken. Het is daarom van belang dat u de juiste saunakachel uitkiest. De geschiktheid van de saunakachel hangt af van de inhoud van uw sauna. Met onze rekenregels berekent u eenvoudig wat de inhoud van uw sauna is. Bij al onze kachels vindt u de afmetingen van de saunacabine waarvoor zij geschikt zijn.

De afmetingen van de cabine
Kies voor een saunacabine buiten nooit voor een kachel die uw cabine net zou kunnen verwarmen, maar altijd voor een kachel waarbij uw sauna maximaal in het midden van de reikwijdte van de geschikte inhoud ligt.

Voorbeeld: Uw sauna heeft een inhoud van 10 m³. U wilt de populaire Harvia Cilindro saunakachel. Deze is beschikbaar in 3 uitvoeringen. De Cilindro PC70 is geschikt voor cabines van 6 tot 10 m³. De PC90 is geschikt voor cabines van 8 tot 14 m³. De PC110 is geschikt voor cabines van 9 tot 18 m³.
In beginsel lijken deze kachels alledrie geschikt, maar u bouwt in een koudere ruimte. Kiest u voor de PC70, dan zult u merken dat de kachel continu moet werken, een ontzettend lange voorverwarmtijd heeft of de ruimte zelfs helemaal niet op temperatuur raakt. Daardoor wordt uw saunagenot lager en uw stroomrekening hoger. De PC90 en de PC110 zijn in dit geval een verstandigere keuze.

Twijfelt u over de geschiktheid van de saunakachel? Op deze pagina leggen wij uit waarop u moet letten bij het kiezen van de saunakachel. Komt u er nog steeds niet uit? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.